Geen producten (0)

De geheimen van het Koffiegenootschap

 

Hebben jullie ook een gedecafeïneerde koffie?

Wij hebben geen koffie die gedecafeïneerd is. De Grootmeestersblend bevat minder caffeine dan de Steenhouwersblend.

 

Waarom heeft jullie koffie geen Fairtrade certificaat?

Bij Fairtrade koffie ligt de nadruk allereerst op het certificaat, en minder op de kwaliteit. Wij vinden het belangrijk om een koffie te verkopen die op de eerste plaats een goede kwaliteit heeft en daarnaast ook rekening houdt met mens en milieu. De koffiebonen van het Koffiegenootschap komen van kleine plantages. Een deel van de koffiebonen wordt zelfs rechtstreeks bij de boer gekocht (direct trade). Omdat we enkel specialty koffie kopen ligt de prijs die wij betalen ook boven de gemiddelde marktprijs en daarmee boven de Fairtrade prijs. Wij streven ernaar de boeren te stimuleren duurzaam te werken en de lokale gemeenschap te ondersteunen.

 

Is jullie koffie biologisch?

Onze koffie is niet biologisch. Sommige van onze boeren werken echter wel op biologsiche wijze, maar hebben hiervoor geen certificering aangevraagd. Daarnaast stimuleren wij onze boeren om zo duurzaam mogelijk te produceren en zorg te dragen voor bescherming van de lokale flora en fauna. Zo is bijvoorbeeld op een van de plantages waar wij inkopen zo'n 20% van het oppervlak beschermd watergebied.

 

Waarom is de prijs van jullie koffie hoger dan die van koffiemerken in de supermarkt?

Koffie wordt op verschillende manieren verbouwd. Dit bepaalt al voor een groot deel de smaak en daarmee de kwaliteit van de koffie. Na het oogsten wordt de koffiebes verwerkt; het vruchtvlees wordt van de pit (de eigenlijke koffieboon) gescheiden en de koffie wordt verschillende malen gesorteerd. Hoe beter de kwaliteit is (grootte, kleur, hardheid, hoeveelheid defecten) des te hoger zal de prijs zijn. Slechts 5-10% van de koffie die wereldwijd verkrijgbaar is kan aangemerkt worden als 'Specialty Coffee'. Omdat wij alleen 'specialty coffee' gebruiken betalen wij een prijs die hoger ligt dan de marktwaarde. Hier krijg je een gegarandeerde en betere kwaliteit voor terug. Onze koffie is altijd handgeplukt en wordt met de grootst mogelijke zorg verbouwd, geoogst, verwerkt, gesorteerd, verpakt, verscheept en gebrand.

 

Hoe vers is jullie koffie?

Supervers! Wij houden geen grote voorraad aan. Onze koffie is daardoor altijd smaakvol. Het is mogelijk dat de koffie gebrand is op de dag dat je hem bestelt. Doordat de koffie zo vers is heeft deze een ietwat scherpe smaak die veel mensen als zuur ervaren. Als je niet van deze smaak houdt kan je de verpakking beter nog een week gesloten laten.

 

Hoe kan ik mijn koffie het best bewaren?

Het best kan je de koffie luchtdicht op een koele, donkere plek bewaren. Koffie kan (luchtdicht verpakt) in de vriezer bewaard worden, maar verliest sneller smaak en aroma nadat deze weer tot kamertemperatuur opgewarmd is.

 

Hoe lang kan ik de koffie bewaren?

Koffie bederft niet. De smaak en het aroma nemen wel af na verloop van tijd. Voor de beste smaak adviseren wij de koffie binnen drie maanden na het branden te consumeren. Probeer wanneer de verpakking eenmaal geopend is de koffie binnen 7 tot 10 dagen te gebruiken.

 

Jullie zeggen dat de Grootmeestersblend alleen arabicabonen bevat, maar ik krijg een hele dikke laag crema op mijn espresso, hoe kan dat?

Doordat onze koffie vers wordt gebrand bevat deze nog veel koolzuurgas. Dit zorgt voor een grote hoeveelheid crema. Nu weet je wat écht verse koffie is!

 

Kan ik alleen koffiebonen kopen of kunnen jullie de koffie ook voor mij malen?

Wij kunnen de koffie ook voor je malen. Tijdens het bestellen kan je aangeven hoe je de koffie gemalen wilt hebben (espresso- of filtermaling). Maar... hoe verser hoe beter. Gemalen koffie verliest sneller smaak dan bonen, daarom kan je koffie het best zo kort mogelijk voor gebruik malen. Wij raden aan om de bonen zelf te malen als je die mogelijkheid hebt. Er zijn espressomolens in verschillende prijscategorien verkrijgbaar. Een handmolen is een goedkope oplossing die (zeker voor filterkoffie) prima volstaat. Een koffiemolen gevonden, maar twijfel je of deze goed is? Laat het ons gerust weten via het contactformulier, dan vragen wij het aan een van onze barista's.

 

Verkopen jullie ook koffiepads?

Wij verkopen alleen koffiebonen of gemalen koffie. Wil je toch persé Koffiegenootschapkoffie bereiden met je pad-apparaat, dan kan je de koffie laten malen op filtermaling en zelf (her)vulbare pads vullen. Je kunt tijdens het bestellen aangeven hoe je je koffie gemalen wilt hebben.

 

Verkopen jullie ook capsules voor een Nespressoapparaat?

Wij verkopen geen capsules voor een Nespressoapparaat. Er zijn wel lege capsules verkrijgbaar die je met gemalen koffie van het Koffiegenootschap kunt vullen. Kies voor ristretto en espresso een 'espressomaling' en voor een lungo 'filtermaling'. Je kunt tijdens het bestellen aangeven hoe je de gemalen wilt hebben.

 

Heb ik persé een espressoapparaat nodig om koffie van het Het Koffiegenootschap te kunnen drinken?

 

Nee, je kunt onze koffie ook prima bereiden in een filterapparaat of met de hand opgieten. Zelf geen bonenmaler? Geen nood; tijdens het bestelproces kan je aangeven dat je de koffie graag gemalen wilt kopen. Je kunt zelfs kiezen welke maalgraad je wilt hebben.

Vind je het toch een beetje gedoe om zelf aan de slag te gaan met koffie, dan zijn er verschillende mogelijkheden om van de koffie van Het Koffiegenootschap te genieten in de horeca.

 

Hoeveel koppen koffie kan ik bereiden met een kilogram koffie?

Per kop heb je ongeveer 6 tot 12 gram koffie nodig. Hoe meer koffie je per kop gebruikt, hoe sterker en voller de smaak zal zijn. Afhankelijk van de dosering kan je dus tussen de 83 en 166 koppen bereiden uit een kilogram koffie.

 

Ik wil jullie koffie graag zakelijk gaan gebruiken, kunnen jullie mij hierbij ondersteunen?

Jazeker kan dat! Wij vertellen je graag meer over onze koffie en geven je desgewenst een baristatraining. Ook hebben we diverse POS-ondersteunings mogelijkheden. Neem hiervoor contact met ons op via het contacformulier.

 

Ik vind de koffie die ik gekocht heb niet lekker, wat ga ik doen om de smaak positief te beinvloeden?

Schone apparatuur en de manier van bereiding van de koffie hebben een grote invloed op de smaak. Misschien kan je het probleem oplossen met de tips die hieronder staan. Mocht de koffie nog steeds niet naar wens smaken, dan kan je ons dat laten weten via het contactformulier. Omschrijf wat je precies niet lekker vindt, dan gaan wij ons best doen om het voor je op te lossen!

 

  • Wanneer je overstapt op een nieuwe koffie moet je apparatuur hier even aan 'wennen'. Oude koffieresten moeten uit het appraat zijn. Het best kan je daarom de apparatuur eerst goed reinigen. Zorg dat al het oude koffiemaalsel en koffieresten uit het apparaat verdwenen zijn. Bij een volautomaat kan het ongeveer 6 koppen duren voordat oude resten weggespoeld zijn. Pas dan proef je de nieuwe koffie.
  • Zorg dat je apparatuur schoon is. Koffie neemt snel smaak en geur uit zijn omgeving op. Reinig daarom bij huishoudelijk gebruik je apparatuur minimaal een keer per week. Vergeet hierbij het bonenreservoir niet. Hierin zetten vetten en oliën af die op den duur ranzig worden en muf gaan ruiken. De verse koffie neemt deze smaak en geur snel over. Het best kan je deze met een vochtige doek afnemen en goed nadrogen.
  • Volg altijd de gebruikershandleiding van de fabrikant bij het reinigen van je apparatuur.
  • De koffie is te bitter: probeer of je de koffie grover kan malen of water van een lagere temperatuur kunt gebruiken om de koffie te bereiden.
  • De koffie is te zuur: onze koffie wordt zo kort mogelijk na het branden geleverd. Zeker de eerste week na het branden kan de koffie nog een 'scherpe' smaak hebben die veel mensen als zuur ervaren. Als je niet van deze smaak houdt kan je de verpakking beter nog een week gelsoten laten. Op de zak vind je de branddatum terug. Probleem nog steeds niet opgelost? Probeer dan of je de koffie fijner kunt malen of een hogere watertemperatuur kunt gebruiken om de koffie te bereiden.
  • De koffie is te sterk: gebruik minder gemalen koffie voor een kop. Het kan zijn dat je de koffie hierdoor iets fijner moet gaan malen.
  • De koffie is te slap: gebruik meer gemalen koffie voor een kop. Mogelijk moet je de koffie hierdoor iets grover gaan malen.

 

Kan ik bij jullie ook een workshop of volledige opleiding tot barista volgen?

Dat kan. Wij bieden korte workshops aan, maar ook officiële barista opleidingen op verschillende niveau's behoren tot de mogelijkheden. Het Koffiegenootschap heeft een van de weinige SCA-geauthoriseerde trainers in Nederland in dienst. Kijk voor meer informatie over het aanbod op onze website.

 

Wat was er eerder; de kip of het ei?

Wij denken de kip, maar dat weten we niet 100% zeker...

 

Staat je vraag er niet tussen? Laat het ons weten via het contactformulier dan zorgen wij dat je een antwoord krijgt.